Blog door:

Kim

Vier tips om je baby voor te bereiden op het zomeruur

Op 31 maart mogen we met z’n allen weer een uur vroeger opstaan. De overgang naar de zomertijd op de laatste zondag van maart doet ons dan wel allemaal reikhalzend uitkijken naar de lente, maar betekent echter ook een verandering in jouw slaappatroon en dat van je baby. Voor sommigen kan dat een uitdaging zijn. Een uur minder slaap is niet zomaar een eenmalig probleem. Terwijl jij je misschien een paar dagen vermoeid voelt, kan de tijdsverandering leiden tot slaapproblemen bij je kind, wat het begin kan zijn van een reeks onrustige nachten en moeilijke dagen voor het hele gezin. Om de slaaproutine van je baby voor te bereiden op de verandering, is het belangrijk om het slaapritme van je baby bewust aan te passen. Om ouders te helpen deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft Ergobaby, de fabrikant van essentiële producten voor pasgeborenen, vier eenvoudige maar doeltreffende tips van een aantal pediatrische specialisten verzameld.

Het circadiane ritme – en waar het allemaal om draait

Het circadiane ritme, of slaap-waakritme, zorgt ervoor dat we regelmatig wakker worden, moe zijn en op een bepaalde tijd gaan slapen. Daarom is het zo moeilijk voor het slaappatroon van je baby om een uur eerder in slaap te vallen als de zomertijd ingaat. Je slaaproutine zal duidelijk maken dat het tijd is voor een dutje, terwijl het lichaam zal vertellen dat het nog wakker-tijd is. Dit kan leiden tot gezeur en gehuil van je kind en frustratie van jouw kant. Je baby kan ‘s nachts ook wakker worden van het extra uur. Het slaap-waakritme wordt beïnvloed door licht en daarom is licht een van de belangrijkste elementen die jou en je kinderen kunnen helpen om de overgang naar de zomertijd gemakkelijker te maken.

4 tips om baby voor te bereiden op de tijdsverandering :

1. Baby’s avondroutine – selectief gebruik van licht en donker

Als je de slaaproutine van je baby ‘op tijd’ wilt houden, kun je het beste beginnen met het verduisteren van de kamer van je baby een uur voor bedtijd, vier dagen voor de tijdsverandering. Blootstelling aan licht voor het slapengaan maakt het moeilijker voor je baby om in de avondroutine te komen, zich moe te voelen en eerder in slaap te vallen. Door voor een donkere omgeving te zorgen, help je je baby om zich eerder aan te passen en om eerder met de avondroutine, en dus met slapen, te beginnen. Als je je kind gewoonlijk om 20.00 uur naar bed brengt, sluit dan de gordijnen om 19.00 uur en gebruik alleen gedimde lampen, kleine tafellampjes of nachtlampjes. Zo weet je baby’s lichaam dat de avondroutine gaat beginnen.

2. Baby helpen in slaap te vallen – alleen rustige spelletjes voor het slapengaan

Niet allen het licht, maar ook de activiteiten die aan het slapengaan voorafgaan, bepalen de avondroutine en de kans dat je langzaam moe wordt. Als het licht gedimd is, kun je je kind knuffelen en voorlezen. Rustige spelletjes of een babymassage kunnen je kind ook helpen om in slaap te allen. Dit helpt hen om langzaam aan te kalmeren. Vermijd schermen en fel speelgoed. Deze hebben de neiging om activerend te werken.

3. Bedtijd aanpassen – kleine aanpassingen kunnen de overgang gemakkelijker maken

Geplande of routinematige bedtijden zijn belangrijk voor je baby. Daarom moet je de bedtijd en het middagdutje van je baby elke vier dagen voor de tijdsverandering een kwartier vervroegen. De eerste dag met 15 minuten, de tweede met 30 minuten, de derde met 45 minuten en de vierde met 60 minuten. Op deze manier heb je de tijd evenwichtig verdeeld over de vier dagen en zal je slaappatroon niet radicaal veranderen van de ene dag op de andere.

  • Voor baby’s tussen drie en zes maanden kun je ook al eerder beginnen met het aanpassen van het slaapritme. Begin bijvoorbeeld een week van tevoren en benader de tijdsverandering in stappen van 10 minuten.
  • Als je baby jonger is dan drie maanden, hoef je waarschijnlijk niet veel aan te passen, omdat het circadiane ritme waarschijnlijk nog niet gekoppeld is aan een specifieke slaap/waaktijd. Je kunt je baby op het juiste moment wakker maken, maar probeer ze niet langer wakker te houden – anders zullen ze te moe en chagrijnig zijn en daarna moeite hebben om in slaap te vallen.
  • Als je baby jonger is dan zes maanden, zorg er dan voor dat er minstens 90 minuten tot twee uur zit tussen het laatste dutje en bedtijd. Zo verloopt de avondroutine soepel en zal je baby geen moeite hebben om in slaap te vallen ondanks de verandering in zijn slaappatroon.

4. Het slaappatroon van de baby ‘s ochtends – fel licht helpt

Pas de wektijd van je baby geleidelijk aan naarmate zijn slaappatroon verandert. Je kunt de wektijd in stappen van 10 tot 15 minuten instellen, net zoals je voor het slapen doet, en je baby elke dag een beetje vroeger wakker maken. Je moet er ook voor zorgen dat je baby kort na het wakker worden wordt blootgesteld aan fel licht. Dit zorgt ervoor dat je baby op het juiste moment wakker is en dat zijn slaapritme op tijd eindigt, zodat hij ‘s avonds eerder moe is.

En het neveneffect van je baby zomeruur-klaar te maken, heeft ook een onmiddellijk effect op je eigen humeur en slaapritme. Dus een echte win-win! Heeft je baby over het algemeen moeite om in slaap te vallen? Op de Ergobaby blog vind je meer informatie van deskundigen over het onderwerp “slaapritme van je baby”.

LEES OOK

DAGJE UIT! | Nationaal Militair Museum in Soest

Een museum bezoeken saai? Echt niet! Ben je op zoek naar een kidsproof museum dan is het Nationaal Militair Museum in Soest een aanrader. Wij bezochten het museum deze zomervakantie ... Lees meer

Nieuwe collectie boysfashion AW ’24 met 3x outfit inspo!

Joepie in het zuiden zijn de scholen weer begonnen en dat betekend voor veel kinderen een nieuwe start in een nieuw schooljaar. Je kids veranderen met de jaren mee en ... Lees meer

BACK 2 SCHOOL | 3x outfit inspo voor de girls

Voor het zuidelijke gedeelte hier in Nederland beginnen de vakantieweken alweer af te tellen. What to wear als je naar school moet? Tja heb jij ook geen idee als je ... Lees meer