Blog door:

Rosanne

DAGJE UIT! | Nijntje museum in Utrecht

Eén van de plekjes die je met je gezin met jonge kinderen zeker niet mag overslaan is het Nijntje museum! Een bezoek aan dit ontzettend leuke museum zorgt voor veel speelplezier en is een ontdekkingstocht waarbij alle zintuigen worden geprikkeld.

Een magnetisch effect

Zodra we de fietsen hadden geparkeerd en naar het museum toeliepen, wordt je al begroet door een groot Nijntje standbeeld. En daar begint het avontuur al! Natuurlijk moeten daar wat leuke kiekjes van gemaakt worden en eenmaal binnen kan het spelen beginnen. In elk hoekje en gaatje is er wel iets te ontdekken waar kinderen aan moeten (en mogen) zitten en mee willen spelen. Jonge kinderen , vooral de allerkleinste, kijken met hun handen. Het Nijntje museum fungeert daarom ook echt als een soort magneet.

Bekijk hier meer leuke uitjes voor kids

Zintuiglijke ontdekking

Horen, zien, voelen, ruiken. Alle zintuigen worden geprikkeld. Op elke verdieping vindt je meerdere kamers die thematisch zijn aangekleed. Je bezoekt onder andere het huis van Nijntje, de boerderij van Jan, de stad waar je kan fietsen en ‘deelneemt aan het verkeer’. Maar ook de projectiezaal van Boris, het kunstlokaal van Nijntje en op de begane grond heb je onder andere het Nijntje café en de museumwinkel.

Puzzelen, spelletjes doen, spelen alsof je in een winkel bent, boekjes lezen, kleuren en noem maar op. Praktisch overal mag mee gespeeld worden en dat is natuurlijk voor het jonge kind helemaal te gek! Onze zoon van 4 zit op school en speelt heel anders dan onze peuter dochter van 2.  Maar dat maakte in het Nijntje museum totaal niet uit. Het was leuk om te zien dat ze beide op hun eigen tempo, soms met of naast elkaar maar ook zelfstandig, ontdekkend aan het spelen waren.

Het Nijntje museumcafé

Wij besloten om ons dagje uit af te sluiten in het Nijntje museumcafé. Het Nijntje café menukaart bestaat uit diverse gezonde, gluten vrije, lactose vrije, vegetarische en veganistisch hapjes en drankjes.  Een Nijntje pannenkoek, een Nijntje pokébowl, een goed gevulde broodje vegaburger of een smaakvolle foccacia, er is genoeg keuze uit heel veel lekkers. De kinderen kregen een Nijntje pannenkoek met een appelsapje en wij aten een healthy foccacia vegan kip.  Dit broodje was verrassend lekker, super gezond en heel smaakvol!

Een tijdloos konijntje

De verhalen van Nijntje gaat inmiddels al heel wat jaren mee. In de jaren 50 kwam er voor het eerst een boek van Nijntje uit. In totaal zijn er door Dick Bruna 124 gepubliceerde kinderboeken waarvan er meer dan 30 over de belevenissen van Nijntje gaan. Het is een populair konijntje wat inmiddels in meer dan 50 talen vertaald is! De kinderboeken zijn, juist door de absolute eenvoud, ontzettend toegankelijk voor kinderen. Dick Bruna maakte gebruik van beperkte primaire en secundaire kleuren, en die stijl vind je ook helemaal terug in het Nijntje museum. Het Nijntje Museum is eigenlijk het grootste interactieve Nijntje boek van Dick Bruna.

Praktische info

Handig om te weten is dat je echt ruim van te voren je tickets besteld. Aan de kassa verkopen ze deze niet en als de kinderen beseffen dat een leuk uitje niet doorgaat, is de teleurstelling alleen maar groter. Naast de entree bevindt zich de garderobe waar je gratis gebruik kan maken van kluisjes en op elke verdieping vindt je een toilet met verschoningsmogelijkheden.

Omdat het museum zich bevindt in de binnenstad van Utrecht zijn de parkeermogelijkheden niet al te best en/of aan de prijzige kant. Wij zijn met de fiets gegaan. Als je de mogelijkheid hebt om dat ook te doen zou ik dat zeker adviseren.  Lukt dat niet? Dan het is het openbaar vervoer natuurlijk een prima optie en dat is voor jonge kinderen al een uitje opzich.

LEES OOK

5 unieke manieren om jouw zwangerschap vast te leggen

Een bijzondere tijd is aangebroken. Alles staat nu in het teken van jouw zwangerschap en deze periode wil je natuurlijk op één of meerdere bijzondere manieren vastleggen. Een herinnering aan ... Lees meer

REVIEW | Little Tikes piratenboot watertafel

Ja eindelijk is daar de zon en wat is dat meteen genieten. Het vakantiegevoel begint gelijk te borrellen. Natuurlijk willen wij onze kids tijdens deze warme dagen met water laten ... Lees meer

Back 2 school: De leukste schoolspullen voor tienermeiden

Het einde van het jaar nadert al snel en de winkels worden wekelijks gevuld met de nieuwste en meest trendy schoolspullen. We hebben al fantastische collecties voorbij zien komen waar ... Lees meer