De eerste jaren van je baby gaan ontzettend snel. Je kindje groeit non-stop en veel van de kleding en speeltjes die je in huis hebt gehaald passen niet meer of gaan kapot. Om de berg afval en de kosten die hierbij komen kijken te verminderen zijn er gelukkig genoeg duurzame keuzes. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Tweedehands inkopen
Wiegjes, speelgoed, verstelbare kinderstoelen en nog veel meer: voordat je kindje komt haal je een hoop in huis. Als je al deze spullen nieuw koopt, is dat niet erg duurzaam. Gelukkig zijn veel meubels tweedehands verkrijgbaar. Bijvoorbeeld op Marktplaats, waar je regelmatig een goede deal voor babyspullen tegenkomt.
Heb je familieleden of vrienden die eerder kinderen hebben gehad? Wie weet hebben zij dan nog wel wat spullen over die ze (voor een mooi prijsje) door willen verkopen. Zo zorg je er ook voor dat deze spullen een tweede leven krijgen en bespaar je vaak ook nog eens kosten. Hartstikke groen dus!
Wasbare luiers
Wasbare luiers worden steeds populairder. Hoewel dit vroeger (voor wegwerpluiers) de norm was, zijn er wel een aantal dingen aan de wasbare luiers veranderd. Zo zijn ze makkelijker schoon te maken, houden ze meer vocht vast en zijn ze vaak gemaakt van extra duurzame materialen zoals bamboe en hennep.
Je gebruikt voor je kind in totaal zo’n 5.000 wegwerpluiers, terwijl je van wasbare luiers in totaal maar zo’n 120 nodig hebt. Je bespaart hiermee vaak zo’n 35 kilo afval per week en maar liefst 500 tot 700 euro!
Meegroei-meubels
Zie je het niet zitten om voor elke groeifase een nieuwe kinderstoel of nieuw bedje voor de babykamer aan te schaffen? Geen zorgen, want er zijn ook meegroei-meubels op de markt. Deze meubels kan je aanpassen naarmate je kindje groeit. Wil je op en top duurzaam zijn? Dan kan je deze meubels ook vaak tweedehands vinden!
Een lijstje met kraamcadeau’s
Het is natuurlijk hartstikke fijn als familie en vrienden met zorg een leuk kraamcadeau uitzoeken. Maar het komt vaak voor dat je daardoor opeens allemaal spullen dubbel in huis hebt, of dat je spullen krijgt die je niet echt mooi vindt. Het is daarom handig om een lijstje te maken van spullen die je nodig hebt gedurende de babyfase, zodat je geen extra spullen in huis hebt liggen die je niet gebruikt. Wel zo duurzaam!
Groene keuzes maken
Bij het krijgen van een kindje komen een hoop keuzes kijken. Want welke kleur schilder je in de babykamer, wat voor voorleesboekjes haal je in huis en hoe zorg je dat je zoveel mogelijk duurzaam koopt? Aan de hand van de bovenstaande tips maak je al een goed begin!