Blog door:

Kim

Me-time… Weekendje Rome met mijn vriendin!

Sinds vorig jaar hebben mijn vriendin Maaike en ik besloten om ieder jaar samen een stedentrip te gaan doen. Afgelopen jaar zijn we naar Ibiza geweest en dit jaar kozen we voor het prachtige historische Rome. Een weekend waarin ik even geen ‘mama’ ben maar de focus heerlijk op mezelf kan leggen. Genieten van de dingen waar je anders niet snel aan toe komt. Fijn dat hier binnen ons gezin de ruimte voor is en dat we elkaar dat gunnen. Het werd dus Rome en ik neem je even mee naar ons geweldige weekend! ( 8-9 / 11-9 2023)

Wanneer we onze voeten op het vliegveld in Eindhoven zetten is de vakantie meteen aan! First thing first dus eerst even de incheck en de bagage fixen. Dan trappen we af met een heerlijk glaasje wijn in de bar, onze vakantie is begonnen. Eerst even een tip… Wij regelden onze excursies al een tijdje voor de vakantie via Tiqets.com dat scheelt heel veel lange rijen in Rome, dit is echt de moeite waard om thuis al even naar te kijken.

Dag 1 Sh*t we werden beroofd!

We vliegen naar Rome en stappen daar op de trein en dan het laatste stukje nog met de metro. Maaike heeft een top locatie gevonden echt 10 meter van de uitgang van de metro maar ook veel bezienswaardigheden liggen binnen een 20 minuten lopen. Snel de koffers naar binnen gooien en dan gaan we direct even een hapje eten. We gaan voor een pizza als late lunch met een Aperol Spritz, yum! We besluiten om direct actie te ondernemen en met de metro richting het TreviFontein te gaan. Helaas worden we direct beroofd van een telefoon in de metro dus de plannen worden gewijzigd naar aangifte doen bij het politiebureau. Na uren wandelen en prachtige gebouwen gezien te hebben vinden we eindelijk het politie bureau, aangifte was binnen een kwartier gedaan en nu konden we dus verder. Het was inmiddels tegen 18.00 maar dat weerhield ons niet van ons plan om naar het beroemde fontein te gaan.

Trevifontein by night

Dus hop terug de metro in met onze handen strak op onze tassen en onze ogen nauwlettend op de andere mensen. We moeten nog een klein stukje lopen vanaf het metro station naar het Trevifontein maar dat is geen enkel probleem met alle mooie straatjes en gebouwen waar we doorheen en langs af lopen. Eenmaal bij het Trevifontein vallen onze monden ver open van verbazing. WOUW wat is dit gaaf! Het is rete druk maar we wurmen ons toch een weg naar voren om het van dichterbij te bekijken. Het is echt prachtig, het is al donker aan het worden en de verlichting geeft het een prachtige sfeer. Helemaal top dat we dit toch nog even zijn gaan bekijken.

De Trevifontein is de grootste en bekendste fontein van Rome. De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. Zij is gelegen aan een pleintje, het Piazza di Trevi. De fontein is gebouwd in opdracht van paus Clemens XII

Chiesa (kerk) SS. Vincenzo E Anastasio

Aan de andere kant van het plein grenst een prachtige grote kerk. Deze is op en en gratis te bezichtigen dus we nemen hier ook direct even een kijkje. De kerk is echt reusachtig groot en voorzien van de meest prachtige details en schilderingen. We raken niet uitgekeken en zien steeds weer iets anders moois.

Dan word het tijd om terug te gaan. We besluiten te lopen omdat er zoveel te zien is en de afstand een klein half uurtje lopen is. Dat vinden wij helemaal prima want we hebben tenslotte geen haast. Onderweg nemen we een heerlijk ijsje in een limoncello winkeltje waar je van alles kunt kopen wat van citroen gemaakt is. Wanneer we bijna terug bij ons appartement zijn hebben we inmiddels wel trek gekregen en nemen plaats bij een restaurantje waar we een heerlijke pasta eten en een glaasje wijn nuttigen. We besluiten dat dit na de tegenslag van vanmiddag toch een hele geslaagde eerste dag was. Tijd om naar bed te gaan om morgen weer fris en fruitig van start te kunnen gaan. Het word een drukke dag!

Dag 2

We starten met een simpel ontbijtje bij een leuk koffietentje bij ons om de hoek. We bestellen allebei een sandwich en een cappuccino, het is een flink ontbijt en zitten propje vol. Het bedrag is een lachertje, we betaalden voor ons tweetjes €8.50. Daar heb je in nederland net de koffie voor! We lopen richting Vaticaanstad, dit is een klein kwartiertje bij ons vandaan. We hebben kaartjes om hier naar binnen te gaan en de boel te verkennen.

Vaticaan Museum + Sixtijnse Kapel

Omdat we de kaartjes alleen maar even op moesten halen bij het afgiftepunt konden we de lange rij gelukkig omzeilen. Het is bloedheet en je zou daar uren moeten staan in de zon om binnen te komen, en dat gaat ook allemaal van je korte tijd in Rome af. Nadat we de security post voorbij zijn kunnen we direct beginnen met rondlopen. We mogen op eigen houtje, maar je kunt bijvoorbeeld ook een gids of audiotour boeken.

Vaticaan museum

De Vaticaanse Musea is een groep musea in de Apostolische Paleizen waarin de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn. Deze collectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of veroverden.

Het is bizar wat hier allemaal te zien is en de kunst is echt waanzinnig. Ook hier kijken we onze ogen uit en is het af en toe gewoon ongeloofwaardig hoe knap alles met de hand gemaakt is. Het gebouw zit vol prachtige muur en plafond schilderingen maar ook is er veel aan architectuur te zien. Daarnaast kun je ook nog rondlopen in de tuin en een kijkje nemen in de ‘garage’ van de Paus. Hier staan alle vervoersmiddelen waarover hij beschikt, gaaf om te zien. Hier in het Vaticaans museum ben je wel een paar uur zoet.

Sixtijnse Kapel

We hebben ook toegang tot het Sixtijnse Kapel. De Sixtijnse Kapel is de bekendste kapel in het Apostolisch Paleis, de residentie van de paus in Vaticaanstad. Hier moeten schouders en knieën bedenkt zijn om naar binnen te mogen, ook is er stilte gewenst. Ik vind dit niet perse mooier dan de rest, maar we zijn er nu toch dus we nemen zeker even een kijkje 😉

Dan is het tijd om te gaan en te lunchen. We hebben vanmiddag nog iets leuks op de planning staan.

Sint Pietersbasiliek

In de middag bezoeken we het Sint Pietersbasiliek. De Sint-Pietersbasiliek is een katholieke kerk en basilica major aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Helaas moeten we toch best een tijdje in de rij staan. Dit omdat je door de detectiepoortjes moet en dit gaat niet heel snel. Het is mega warm, dus de flesjes water worden gretig achterover gedronken. Eindelijk na een dik uur zijn we binnen en het is hier heerlijk koel. We zijn onder begeleiding van een gids die wat hoogtepunten uit de kerk laat zien en er wat over verteld. Ook gaan we naar beneden de kelder in, hier liggen een aantal belangrijke mensen begraven en we mogen daar dus een kijkje nemen.

We zijn een hele tijd binnen en zien ontzettend veel prachtige elementen. Ook word je ontzettend voor de gek gehouden met hoe groot hier alles is. Alles lijkt door de grote van de kerk veel kleiner dan dat het werkelijk is. De engelen op de fontein zijn namelijk 2 meter groot terwijl ze helemaal niet zo groot kijken, en ook de romeinse teksten in de koepel geven een vertekend beeld. Deze letters zijn namelijk ook 2 meter terwijl ze zo op het oog heel klein lijken. En dan nog het balletje onder het kruis op het zwarte ornament, het balletje lijkt zo ter grote van een voetbal maar ook deze is ruim 3 meter groot!

Terrasje pakken!

Na deze mooie plek helemaal gezien te hebben, liepen we met een heerlijke ijskoffie de andere kant van de stad in. Het was heerlijk weer en na een tijdje rondwandelen vonden het wel tijd voor een lekker drankje op een terrasje. We streken neer op een gezellig plein waar van alles te doen was. Van kunstenaars, tot dansers en levende standbeelden, je keek je ogen uit en er waren genoeg terrasjes om te gaan zitten. Na er een paar drankjes genuttigd te hebben liepen we terug en aten we onderweg weer een heerlijke pasta. Daarna was het tijd om ons bed in te kruipen want morgen weer een dag vol bezichtigingen op de planning.

Meer vakantie tips vind je hier..

Dag 3 Colloseum, Pantheon en meer…

We beginnen deze dag in Rome weer in hetzelfde ontbijtzaakje als gisteren. We nemen ieder een croissant en een cappuccino. Deze keer betalen we maar €5 voor ons tweeën en wederom hebben we weer een goed ontbijt achter de kiezen. Daarna lopen we naar een winkel waar ze bustour kaartjes verkopen. We hebben voor vandaag het Colosseum op de planning staan en het Pantheon hebben we gisteren ook nog gereserveerd voor vandaag. Met de bustour kunnen we mooi zelf bepalen waar we eventueel nog meer willen uitstappen maar tegelijkertijd valt ook het Colosseum in deze route. Win win, zo hoeven we geen metro of taxi te pakken.

Foto 1 Circus Maximus
Foto 2-3 Piazza Venezia

Arch of Constantine

Voor het Colosseum staat een prachtige boog, de boog van Constantijn. De Boog van Constantijn is een antieke triomfboog in Rome. De boog werd opgericht ter herinnering aan de overwinning van Constantijn de Grote op de usurpator Maxentius tijdens de slag bij de Milvische brug in 312 na Christus. Het 21 meter hoge monument is gemaakt van marmer en baksteen, en werd voltooid in 315.

Colosseum

Ook weer zo’n typische trekpleister die je gezien moet hebben. Echt reusachtig en fantastisch mooi om te zien. Het is alleen al bijzonder als je er over nadenkt hoe de mensen dit vroeger uberhaupt voor elkaar hebben gekregen om zoiets te maken. Het Flavisch Amfitheater, beter bekend als het Colosseum, gebouwd in de 1e eeuw na Chr. te Rome, was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk.

Spaanse trappen, Trevi fontein en Pantheon

Na de rondwandeling in het Colloseum gingen we even rustig zitten voor een lunch want we hadden deze middag nog meer in petto. De eerst volgende stop waren de Spaanse trappen. Een hele klim al die tredes maar omdat we hier toch in de buurt waren was het zeker de moeite om even naar toe te lopen. Vanuit daar liepen we door naar het Trevi fontein want dan konden we deze ook nog een keer bij daglicht zien en vanuit daar onze laatste stop het Pantheon.

Spaanse trappen

De Spaanse Trappen in Rome verbinden de Piazza di Spagna met de Pincio-heuvel, en voeren naar de 16de-eeuwse kerk Trinità dei Monti. Samen met de Trevifontein behoren ze tot de meest bekende stadsgezichten van Rome. Tegelijk worden ze gerekend tot de mooiste voorbeelden van de late barok in deze stad.

Pantheon

Het Pantheon is een antieke tempel in Rome, die herbouwd is in de 2e eeuw n.Chr. Het is een herbouw van een eerder pantheon op deze plaats, dat in 80 n.Chr. door brand werd verwoest. Pantheon betekent ‘ alle goden’. Het Pantheon is een van de best bewaard gebleven Romeinse gebouwen ter wereld.

Een mooie wandeling terug

Omdat de afstand vanaf het Pantheon prima te lopen is en het weer nog steeds heerlijk, besluiten we om dit op ons gemakje te gaan doen. We lopen de route langs het Corte Di Cassazione en de Castel Sant’Angelo, daar steken we bij één van de prachtige bruggen over. Hier pakken we een terrasje aan het water en we zitten er tot ver in de avond. Er spelen leuke bandjes met live muziek en met een borrelhapje en een drankje sloten we hier onze laatste avond af.

Corte Di Cassazione

Het is een gebouw dat de architectuur van macht wil uitstralen. Het Paleis van Justitie, Palazzo di Giustizia, de zetel van het Hooggerechtshof. Het enorme gebouw is gebouwd tussen 1888 en 1910 en dus een vrij nieuw gebouw. Het is gebouwd na de eenwording van Italie.

Castel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelo, ook bekend als de Engelenburcht, werd in de 2e eeuw gebouwd als mausoleum in opdracht van keizer Hadrianus. Pas in 590 werd de naam van aartsengel Michaël gekoppeld aan dit mausoleum, nadat tijdens een pestepedemie de toenmalige Paus Gregorius I zag hoe aartsengel Michaël bovenop het mausoleum de zwaard terug in de schede schoof als tekens dat de pestepedemie ten einde was.

Dag 4 de laatste dag

Vandaag staat onze terugreis op de planning. Dat betekent dat we niet heel veel tijd meer hebben om nog dingen te gaan bezichtigen. We nemen vandaag dan ook een uitgebreid ontbijt op een terras waar we gezellig een beetje kunnen wakker worden en mensen kunnen kijken. Dan lopen we nog door een paar winkelstraatjes heen maar dat hebben we eigenlijk al snel wel gezien. Ik koop een souveniertje voor de meiden thuis en dan halen we onze koffers op om op de metro te stappen. Veilig de handen weer bovenop de tas ;).

Het was een top weekend! We hebben prachtige dingen gezien en onze tijd optimaal benut.

LEES OOK

GESPOT! | De mooiste jasjes voor baby’s

De lente komt eraan en dat betekent dat we de kasten weer gaan opfrissen voor het nieuwe seizoen. Die kleine zal ondertussen ook wel uit de winterkleding gegroeid zijn en ... Lees meer

GESPOT! | Zomerjassen voor de girls

Het mooie weer begint zo nu en dan te komen en dan kunnen de meisjes de zomerjassen weer aan! Wij zijn altijd vreselijk nieuwsgierig naar de nieuwste kinderjassen en fashion trends, modellen, ... Lees meer

GESPOT! | Zomerjassen voor de boys

Het nieuwe kindermode seizoen is begonnen. Wij hebben super gave jongensjassen gespot! Koop jij meteen de eerste jas die je leuk vindt? Of wacht je toch tot dat alle collecties ... Lees meer